WHY Geluk & Gezondheid: Impactvolle Maatschappelijke Trends

De maatschappij verandert voortdurend van samenstelling en kenmerken. Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) en het GRR (Global Risk Report) doen hier onderzoek naar, naar welke trends er gaande zijn en de impact daarvan op de maatschappij.

Belangrijke trends die nu spelen en nog verder zullen versterken, zijn onder meer vergrijzing, vereenzaming en meer diversiteit. Deze hebben impact op het bestaande en benodigde vastgoed. Door te ontwikkelen met een focus op sociale cohesie en eigenaarschap, op seniorenhuisvesting die zelfstandigheid, naar elkaar omkijken en fit blijven ondersteunt, en op meer inclusiviteit, worden gebouwen en steden waardevoller. Voor de bewoners, de eigenaren én voor de maatschappij.

Vergrijzing

Na de bevrijding in ’45 trad er vanwege de euforie een enorme geboortegolf op, die nog 20 jaar aanhield. Die Babyboomers van toen zijn inmiddels senioren en zorgen voor een steeds meer toenemende vergrijzing. Dat legt niet alleen grote druk op de AOW, de pensioenfondsen en de zorginstellingen, de werkende generatie (mantelzorgers), maar ook op de huizenmarkt. Er zijn niet voldoende passende seniorenwoningen voor hen. Daarom blijven zij vaak in hun (te grote) woning wonen, waardoor er een groot tekort aan woningen is ontstaan voor jongere generaties.

Vastgoed ontwikkelen dat senioren niet alleen een fijne nieuwe plek geeft, maar ook hun eenzaamheid tegengaat en hen actief en gezond houd, draagt bij aan doorstroming én aan gelukkiger en gezondere senioren. Bovendien haalt het druk weg van zorginstellingen en van mantelzorgers, omdat senioren op deze manier meer naar elkaar om kunnen kijken en actiever worden gehouden. Een mooi voorbeeld hiervan is het woonconcept Samen Zelfstandig dat we voor Achmea Real Estate hebben ontwikkeld

"De vergrijzing is een zekerheid. We hebben straks zo’n 2.000.000 80+ers, die allemaal zorg en huisvesting nodig hebben."

Vereenzaming

Wat veel mensen niet weten: eenzaamheid blijkt schadelijker voor de gezondheid en levensverwachting dan roken. Tegelijk zijn er steeds meer alleenstaanden en daarmee ook steeds meer eenzame mensen.

Door vastgoed te ontwikkelen waar mensen op een laagdrempeliger manier met anderen in contact komen en zo hun netwerk op een ‘luchtige manier’ vergroten, vermindert die eenzaamheid. Én het draagt bij aan veerkracht en optimisme. In de tool Programma van Mogelijkheden voor Geluk & Gezondheid zitten allerlei inspiratiemogelijkheden verwerkt om verbinding te versterken en eenzaamheid te verminderen. Bij Aanpak lees je hier meer over. OneSpace in Delft is een project voor starters waarbij hier bewust aandacht aan is besteed.

Meer diversiteit

Onze steden worden steeds diverser, met meer mensen met verschillende woonvormen, werkvormen, culturele achtergronden en zo meer. Dit vraagt om woonomgevingen waar mensen zich thuis voelen, veilig voelen, om vandaaruit die grote diversiteit als iets moois en niet als iets bedreigends te ervaren. Wij bevorderen dit door te werken met kleine sociale korrels, zoals buurtjes of straatjes. Ook in grote wooncomplexen.

"94,4% van de mensen die tevreden zijn met hun woning zijn tevreden met hun leven, tegenover 69,5% van de mensen die ontevreden zijn met hun woning."

CBS | publicatie ‘verkenning bevolking 2050’

HOW?

Hoe deze belangrijke maatschappelijke uitdagingen vervolgens mee te nemen in een ontwerpproces, vinden veel partijen een lastige vraag. Daarvoor ontwikkelden we het Programma van Mogelijkheden voor Geluk & Gezondheid, gebaseerd op een innovatietool afkomstig uit de productontwikkeling. We vertaalden deze tool naar de vastgoedwereld en de onderwerpen die hier spelen.

Lees meer over de tool Programma van Mogelijkheden voor Geluk & Gezondheid en onze

Aanpak