WHY Geluk & Gezondheid: Nieuwbouw & Bestaande bouw

In nieuwbouw kunnen geluk en gezondheid vanaf de start echt onderdeel van het DNA van een project worden. Bij bestaande bouw heb je te maken met de beperkingen van wat er al is. Maar ook dan kunnen eenvoudige ingrepen ervoor zorgen dat mensen die het gebouw gebruiken zich meer verbonden voelen, meer (gevoel van) invloed hebben en het gebouw positieve impact heeft op hun gezondheid. Bijvoorbeeld door de collectieve plekken meer op ontmoeten en een thuisgevoel in te richten, bewoners meer invloed te geven door bijvoorbeeld het beheer iets aan te passen, of de gezondheid te verhogen door gebouw en omgeving te vergroenen. Voor de verschillende vragen hebben we verschillende, bijpassende producten ontwikkeld.

Nieuwbouw

Regelmatig krijgen we de vraag om mee te kijken met plannen waarvan de SO (SchetsOntwerp) of VO (Voorlopig Ontwerp) tekeningen inmiddels zijn gemaakt. In deze fase is het aanpassen van het plan nog vrij eenvoudig. We leggen dan het PvE, het ontwerp, de ideeën van onze opdrachtgever en het Programma van Mogelijkheden naast elkaar en geven input voor verbeteringen in woorden, schetsen en beelden: de Quickscan.

Ook wordt ons gevraagd om vanaf de start van een ontwikkeling mee te kijken en werken en het SO en eventueel VO te maken, waarna gekeken wordt welke partij dit gaat uitwerken tot een DO. Dat kan Juli Ontwerp zijn, maar net zo goed een andere partij. Aan jullie de keus.

Als er nog vroeger in het proces wel duidelijk is dat bijvoorbeeld de gemeente het essentieel vindt dat bij een toekomstig plangebied een bijdrage geleverd gaat worden aan welzijn, geluk en gezondheid, maar nog niet weten hoe dit er concreet uit zou moeten gaan zien, kunnen wij een Ambitiedocument ofwel Startdocument maken.

Bestaande bouw

Bij al gerealiseerde gebouwen blijkt soms na een tijd dat bewoners niet (meer) tevreden zijn. Ze klagen, er wordt vaak verhuisd, ze verwaarlozen hun woning en omgeving of er is sociale onveiligheid. Dan is het interessant om te kijken welke mogelijkheden er zijn om het welzijn van bewoners alsnog te verhogen.

Ook hier is het doen van een Quickscan een manier om snel te doorgronden waar knelpunten zitten en hoe die haalbaar verbeterd kunnen worden. Eventueel vragen we de Omgevingspsycholoog waar we vaker mee samenwerken om mee te denken.

HOW?

Benieuwd naar hoe we jullie kunnen ondersteunen om jullie nieuwe of bestaande vastgoed meer welzijn mee te geven? Hoe we dat aanpakken en welke Juli Advies producten het beste bij jullie vraagstuk past?

Lees hier meer over de Juli Advies

Aanpak, tool en adviesproducten