WHY Geluk & Gezondheid: Regels en Wetgeving

Omdat duurzaamheid een steeds belangrijker onderwerp is, zowel technische duurzaamheid als sociale duurzaamheid, wordt dit ook voor vastgoed meer en meer vastgelegd in regels zoals ESG, CSRD en SFDR.

Het versterken van welzijn, geluk, gezondheid en de sociale duurzaamheid in deze projecten levert betere scores op. Hiervan goed op de hoogte zijn en het meenemen in nieuwe vastgoedontwikkelingen, zorgt voor vastgoedproducten die beter scoren op deze regels, langer meegaan en daardoor winstgevender zijn. Bovendien heeft het vaak een versnellend effect op financiering, goedkeurings- en participatietrajecten en bewonerstevredenheid.

Het Programma van Mogelijkheden voor Geluk en Gezondheid (PvM G&G) is een gestructureerde, inspirerende tool die helpt het welzijn te verhogen, de sociale duurzaamheid van vastgoed te versterken en de impact ervan om de gebruikers en omgeving te verbeteren. Dit wordt nog vaak onderbelicht in vastgoedontwikkelingen. Het is daarmee een waardevol instrument voor het verbeteren van de ESG-, CSRD- en SFDR-scores van vastgoedproducten en koploper te zijn op deze thema’s.

ESG

De Environmental, Social, and Governance (ESG)-criteria zijn nauw verbonden met de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. De SDG’s bieden een mondiale routekaart voor duurzame ontwikkeling die leiden tot positieve maatschappelijke en milieu-effecten. De ESG-principes zijn hier van afgeleid en helpen bedrijven hun impact op milieu, samenleving en bestuur concreet en meetbaar te maken. Vastgoed dat bijdraagt aan het verbeteren van gezondheid en welzijn van mensen en aan duurzame steden en gemeenschappen, scoort beter op deze criteria en is daardoor interessanter voor beleggers en gemeentes.

CSRD

CSRD – oftewel Corporate Sustainability Reporting Directive – is de duurzaamheidstoets die voort komt uit de Green Deal, de Europese groeistrategie die als einddoel klimaatneutraliteit in 2050 heeft, om Europa zo schoner en gezonder te maken. CSRD wordt opgelegd aan bedrijven om de fysieke en sociale impact van hun (ook vastgoed-)producten op gemeenschappen en eindgebruikers meetbaar te maken. Deze impact moet worden vastgelegd door accountants, maar er zijn nog geen heldere criteria waaraan wordt getoetst.

SFDR

De Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) maakt deel uit van het bredere Sustainable Finance Action Plan en de Europese Green Deal. Met dit financieringsinstrument worden financiële partijen getoetst op hun bijdrage aan fysieke en sociale duurzaamheid. Het is van toepassing op alle Europese en niet-Europese beleggingsdienstverleners en vermogensbeheerders die in de Europese Unie financiële producten op de markt brengen of daarover advies verlenen.

SFDR heeft impact op de leencapaciteit. Het niet voldoen aan SFDR-criteria resulteert in hogere financieringslasten, zowel bij de aanvankelijke financiering als bij een herfinanciering. Belangrijke thema’s op het gebied van sociale duurzaamheid zijn het tegengaan van sociale erosie, anticiperen op onvrijwillige migratie en betaalbaarheid.

HOW?

De sociale duurzaamheid van vastgoed versterken, is in allerlei opzichten waardevol. Bijvoorbeeld omdat onderhoudskosten lager zijn als mensen zich betrokken voelen bij elkaar en daarmee bij hun woonomgeving, maar ook omdat de score op ESG-, CSRD- en SFDR-criteria hoger zijn.

In de Juli Advies aanpak zetten we het Programma van Mogelijkheden voor Geluk & Gezondheid in, waarmee op gestructureerde manier gekeken wordt hoe de sociale duurzaamheid in nieuwe én bestaande projecten versterkt kan worden. Via bijvoorbeeld een Quickscan kunnen we bestaande en nieuwe plannen snel analyseren en verbeterpunten aanwijzen, waarmee welzijn én de scores verbeteren.

Meer weten over hoe we dit aanpakken? Hier lees je meer over de Juli Advies

Aanpak