Homepage Vastgoed voor Geluk & Gezondheid 2.0 oud
"First we shape our buildings, then they shape us."
SIR WINSTON CHURCHILL
Welzijn bevorderend vastgoed realiseren is een steeds belangrijker thema aan het worden in Nederland. Zowel voor ontwikkelaars en beleggers als woningcorporaties en gemeentes.
WHY
Waarom geluk & gezondheid bevorderen met jouw/jullie vastgoedproject?
Een belangrijke reden is dat vastgoed dat ontworpen is op het bevorderen van geluk en gezondheid een waardevolle bijdrage kan leveren aan het aanpakken van grote maatschappelijke uitdagingen als sterke vereenzaming, vergrijzing, verdichting, meer diversiteit (bron: CBS en Global Risk Report).
Daarnaast wordt het steeds meer opgelegd vanuit richtlijnen en regelgeving zoals de nieuwe Omgevingswet, ESG (Environment, Social, Governance), SFDR (Sustainable Financial Disclosure Regulation) en de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive).
En natuurlijk is het ook waardevol(ler?) om geluksgedreven vastgoed te realiseren, omdat gelukkiger mensen onder andere slimmer zijn, socialer, zorgzamer voor hun woonplek, minder (vaak?) ziek zijn en ze betalen hun huur of hypotheek beter. Veel goede redenen dus.
Impact van maatschappelijke uitdagingen en nieuwe regelgevingen op de bouwopgave
Die maatschappelijke uitdagingen en nieuwe regelgevingen hebben grote impact op de bouwopgave: van
(nieuwe?) vastgoedprojecten wordt nu ook verwacht dat ze een bijdrage gaan leveren aan het verbeteren van sociale cohesie, meer en passender woonvormen voor senioren creëren, kwalitatiever verdichten, organiseren van meer betrokkenheid van bewoners en omwonenden, goed inspelen op de diversiteit en voldoen aan Omgevingswet, ESG, CSRD en SFDR.
In sommige vastgoedprojecten wordt hier al aandacht aan besteed. In veel andere nog niet of te weinig – en dat moet beter.
Voordelen van bouwen voor geluk & gezondheid
Naast dat bouwen voor geluk & gezondheid de kwaliteit van leven voor bewoners, buurten en stad verbetert en maatschappelijke problemen helpt verkleinen, brengt het ook andere voordelen met zich mee voor ontwikkelaars, corporaties en beleggers.
Zo zorgt het voor meer draagvlak bij gemeentes, snellere (participatie?)processen omdat bewoners zich meer gezien voelen, lagere beheerskosten doordat bewoners zorgzamer voor hun woonomgeving zijn en hogere langetermijn waarde door lagere afschrijvingen. En er is meer.
De voordelen zijn groot en het is maatschappelijk gezien belangrijk. Maar hoe dat vervolgens effectief aan te pakken, is vaak nog een lastige vraag.
Er is nog veel meer interessants te vertellen over
WHY bouwen voor geluk & gezondheid
nieuws, blog
Prospect and Refuge: inspiratie uit de ‘wildernis’
Een van de omgevingspsychologie theorieën die mij erg aanspreekt is de ‘Prospect and Refuge-Theory’ van Appleton (1975): Evolutionair gezien vinden mensen het grensgebied tussen savanne en jungle prettig: het biedt overzicht en bescherming. En dit kan worden vertaald naar moderne ontwerpprincipes.
Lees verderHOW
De Juli Advies tool, aanpak en producten
Juli Advies heeft zich jarenlang verdiept in kennis uit het vakgebied Omgevingspsychologie (= impact van omgeving/gebouw op de mens) en dat gecombineerd met 30+ jaar aan praktijkervaring als architectenbureau. Dit hebben we gecombineerd in een handige, inspirerende tool: het Programma van Mogelijkheden voor Geluk & Gezondheid. Deze is ingebed in een effectieve aanpak, die we laten aansluiten bij ieder type project, iedere type klant, iedere doelgroep. Elk adviestraject ronden we af met een van onze adviesproducten.
Lees verder over onze
Aanpak en het Programma van Mogelijkheden voor Geluk & Gezondheid
WHAT
De Juli Adviesproducten
De adviesproducten zijn er om je goed op weg te helpen bij het vergelukken van vastgoed. Dat kan met behulp van een Quickscan van het (bestaande of nog te realiseren) gebouw of gebied, een Adviesrapport – dat een sterk startdocument is, een Schetsontwerp (SO) of Voorlopig Ontwerp (VO), of een Workshop Toepassen van het Programma van Mogelijkheden voor Geluk & Gezondheid (PvM G&G).
Benieuwd welk adviesproduct bij jullie vraag past? Hier lees je meer over:
De Quickscan, Adviesrapport, SO, VO en PvM G&G Workshop
Interessant voor:
- Ontwikkelaars, beleggers, corporaties & gemeentes: Ontwikkelaars hebben andere uitdagingen, regels en belangen dan beleggers, die weer andere hebben dan corporaties, of gemeentes. Juli Advies heeft helder in kaart gebracht wat voor elke partij zijn specifieke Why, How en What zijn. En welke voordelen vastgoed voor geluk & gezondheid juist hen biedt.
- Nieuwbouw en Bestaand vastgoed: Bij nieuwbouw is het aantal mogelijkheden om geluk en gezondheid in het ontwerp te versterken groot, maar ook bij bestaande bouw zijn er hele interessante opties/middelen/…. Het Programma van Mogelijkheden voor Geluk & Gezondheid is hierbij een handige inspiratietool en reikt op gestructureerde en overzichtelijke manier oplossingsrichtingen aan die elk project versterken.
- Gebouw, Buurt en Stad: In een gebouw zoals een eengezinswoning of appartementencomplex kan door bewuste ontwerpkeuzes veel kwaliteit worden toegevoegd, bijvoorbeeld door het toepassen van bijvoorbeeld ontmoetingsplekken, hout of groen. Dit kan een legio aan verschillende uitvoeringsvormen hebben. In een buurt of stad zijn weer andere toepassingen van geluk en gezondheid te verweven. Verbinding, Invloed en Gezondheid zijn op elke schaalgrootte in te zetten.
- Gewone en speciale opdrachtgevers of doelgroepen: we hebben in die 30+ jaar ervaring opgebouwd in veel verschillende sectoren en voor veel verschillende soorten opdrachtgevers en doelgroepen. Grote en kleine woningbouwprojecten, scholen, zorginstellingen, kantoren en complexe plannen waar voor een combinatie van verschillende partijen een totaalontwerp bedacht moet worden; we doen het allemaal al jaren, met veel plezier en naar grote tevredenheid.
Hier vind je meer informatie over
Voor wie, waarom en wanneer Juli Adviestrajecten interessant zijn
Projecten waarin dit denken is toegepast
In de 30+ jaren dat we als architectenbureau actief zijn geweest, hebben we talloze projecten ontworpen waar dit denken in is toegepast. Het zijn mooie voorbeelden van hoe ontwerpkeuzes op kleine of grote schaal een vastgoedproject sterker kunnen maken. We hebben ze geclusterd per thema, zodat je verschillende uitvoeringsvormen van een .
De bouwstenen van een goed vastgoedontwerp
Een aantal van de meest krachtige bouwstenen voor het bereiken van meer geluk en gezondheid in gebouwen, buurten en steden blijken te zijn het ontwerpen op collectiviteit en (toevallige) ontmoetingen, op eigenaarschap, op betrokkenheid van bewoners en op het verbeteren van de gezondheid.
De effectiefste vormen hiervan blijken:
- buurtjes van 30-40 woningen (ook in gestapelde vorm in appartementengebouwen),
- straatjes van 10-15 woningen (ook gestapeld),
- overganszones tussen privé en collectief (bijvoorbeeld ‘Delftse stoepjes’, een veranda of een brede galerij),
- een interactief beheerssysteem met bewoners,
- het toepassen van gezonde materialen waaronder hout (vanwege zijn positieve effecten op onze gezondheid),
- het toepassen van groen aan en om het huis en in de buurt (de 1-10-100 regel is een interessante),
- zintuiglijk ontwerpen (…)
- en gezonde gebruikspatronen stimuleren (bijvoorbeeld via nudging).
Nieuwsgierig geworden?/Op zoek naar inspiratie? Hier vind je een overzicht van
Onze projecten voor geluk & gezondheid
Nieuws, Blogs, Interviews & Artikelen
We delen onze kennis graag, omdat we de wereld gelukkiger en gezonder willen maken en dat gaat veel sneller als meer partijen het oppakken.
Onze focus op het toevoegen van geluk & gezondheid aan vastgoed zie je terug in onze nieuwsberichten over bijvoorbeeld een lopend project, in de blogs waarin Pim zijn visie en inspiratie deelt, de Expert Interviews die we al jaren houden met experts binnen en aan de randen van ons vakgebied, of via artikelen in tijdschriften waar we aan hebben bijgedragen.
Hier vind je onze kennisdeling in
Nieuws, blogs, interviews & artikelen
Over ons
Juli Advies heeft 30+ jaar ervaring met het ontwerpen van vastgoed. Omdat vastgoed grote bijdrage kan leveren aan het woongeluk en de gezondheid van mensen, zijn we ons hier steeds meer in gaan verdiepen en sterk voor gaan maken. We ontdekten dat echt impact maken niet begint bij een sterk ontwerp, maar al daarvoor: bij het management van gemeentes, beleggers, ontwikkelaars en corporaties. Daarom zijn we daarnaast steeds meer adviestrajecten gaan doen. En met succes.
Benieuwd naar wie we zijn en wat ons drijft? Lees hier meer