narratief

Daarom Gebouwd Geluk

We hebben te maken met grote maatschappelijke uitdagingen: veel eenzaamheid, hoge zorgkosten, verdichting en inclusiviteit. Vastgoed kan hierin een grote positieve rol spelen, mits we het goed doen. Vastgoedexpert en auteur Erna van Holland schreef dit pakkende narratief. Laat je meevoeren:

Je hebt je ten doel gesteld om mooie woningen en woonomgevingen te realiseren, maar dat is tegenwoordig wel een stuk ingewikkelder geworden. Denk alleen al aan de opeenstapeling van wetten en regels, ambities van gemeenten, hogere bouwkosten en participatie. Het is al ingewikkeld genoeg om basic woningen te realiseren, laat staan als er iets extra’s bij komt voor meer woongenot. Het duizelt je en de moed zakt je bijna in de schoenen.

En dan vraagt je vader je om hem te helpen, hij overweegt met je moeder te verhuizen. Dat kan er ook nog wel bij. Het huis is te groot, te veel ruimten blijven ongebruikt. Ze willen dichter bij winkels en voorzieningen wonen, zodat de auto vaker kan blijven staan en ze ook te voet of op de fiets kunnen gaan. Ze willen graag naar een omgeving met andere mensen in de nabijheid, waar je makkelijk even om hulp kunt vragen, een praatje maken, samen wat ondernemen. En een veel kleinere tuin of eentje die hij samen met andere mensen kan onderhouden.

Bij de nieuwe woning van je zusje en haar gezin heb je gezien hoe goed het werkt: een huis in een collectief, een eigen buurtje met gezamenlijke speel- en moestuin en zelfs een logeerkamer. Je ziet dat het hun kinderen goed doet, je treft ze meestal samen met buurkinderen buiten spelend aan met blosjes op de wangen. Je zusje is zo enthousiast over de aanrommelruimte die hun buurtje biedt. Ruimte waar je andere mensen makkelijk ontmoet, ruimte voor allerlei activiteiten voor wie eraan mee wil doen; jong en oud.

Nu je erover nadenkt, gun je je ouders dit ook. En eigenlijk iedereen wel. Je komt tot de conclusie dat je je in je werk te veel hebt laten leiden door regels en de beperkingen die ze opleveren. Maar wat als je nou meer zou kunnen sturen op de kansen. Dat levert een positief effect op voor zowel woning als woonomgeving voor de bewoners én de buurt. Door een beetje meer te investeren in geluk en gezondheid. Wedden dat de projecten veel waardevoller worden? Nu nog bekijken hoe je dit in je werk meer tot de dagelijkse realiteit kan maken. Niet alleen mooie ideeën maar ze ook echt realiseren. Je handen jeuken, je wil aan de slag.