expert interview

Bianca Seekles | Directeur vastgoedontwikkelaar ERA Contour

Pim: "In mijn onderzoek naar Geluk en Gezondheid in de gebouwde omgeving interview ik inspirerende experts aan de randjes van ons vakgebied. Deze keer spreek ik met Bianca Seekles over Klantreis Teams, goede buurten creëren en de impact van juist kinderen te vragen naar hun woonwensen."

Blije bewoners en sterke steden

ERA Contour heeft als motto ‘sterke buurten, gelukkige bewoners’. Een motto van zachte waarden in een harde wereld. Ik ben benieuwd hoe een ontwikkelend bouwbedrijf daar tegen aan kijkt. Bianca: “Het is voor mij een sterke persoonlijke missie om een bijdrage aan het levensgeluk van mensen te leveren. En gelukkig leeft dit denken ook echt in de hele organisatie.”

Bijdragen aan levensvreugde

Mooie voorbeelden van projecten waar ze heeft kunnen bijdragen aan levensvreugde van mensen zijn o.a. Vlaardings Geluk en de Wetenschappersbuurt in Schiedam. Deze laatste buurt was ‘de slechtste plek van Nederland’ volgens de leefbaarheidsmonitor en er was veel scepsis ten opzichte van verandering. Bianca: “Door hier vooral met de kinderen te spreken en hun wensen te horen, is een echte omslag gemaakt. En staat de buurt weer gesteld voor een mooie toekomst.” Dit soort projecten wordt Bianca blij van. En wij met haar.

"Door hier juist de kinderen te spreken en hun wensen te horen, is een echte omslag gemaakt. En de buurt veel beter geworden."

BIANCA SEEKLES | DIRECTEUR ERA COUNTOUR

Ik benoem de belangrijkste drie thema’s in ons programma van eisen van Geluk en Gezondheid: verbinding (overmaat en ontmoeting) invloed (co-creatie en flexibiliteit) en gezondheid (gedrag en gebouw). Bianca herkent het belang van deze thema’s duidelijk, waarbij ze wel aangeeft dat volgens haar de invulling per doelgroep en leefstijl nogal kan verschillen.

Klant staat écht centraal

ERA werkt al lang met invloed voor de kopers en huurders van haar woningen. Bianca: “We hebben klantenpanels, een Klantreis Team, een Klant Obeyaa (een visuele management tool, voor mij overigens een nieuw woord) en Focus Feedback Loops, waarbij de klant op vier momenten in het proces een review mag geven inclusief cijfer en worden veel bewoners nagebeld om echt te kunnen leren van hun reviews.” Kortom, de klant staat centraal bij ERA. “We gebruiken het niet alleen als marketingtool, maar ook als leerinstrument; super waardevol om van te leren wat mensen nu echt willen. Daarom wordt dit ook toegepast bij projecten die makkelijk verkoopbaar zijn; we gaan altijd voor de beste oplossing voor een bepaalde plek met een bepaalde bewoner.“

"We hebben klantenpanels, een Klantreis Team, een Klant Obeyaa en Focus Feedback Loops. We gebruiken het niet alleen als marketingtool, maar ook als leerinstrument; om te leren van wat mensen nu echt willen."

BIANCA SEEKLES | DIRECTEUR ERA COUNTOUR

Goede buurten creëren

Het Programma van Eisen van Geluk & Gezondheid dat Juli Ontwerp met Syntrus Achmea ontwikkelde, richt zich niet alleen op een fysiek plan, maar ook op het sociaal plan. Ik ben benieuwd hoe Bianca haar rol als ontwikkelaar ziet bij het sociaal functioneren van hun plannen. Tenslotte gaat het uiteindelijk vooral om het ‘leven’ van het gebouw, niet het bouwen ervan.

Bianca: “ERA levert graag een bijdrage aan het realiseren van goede buurten, ook na de oplevering. Zo zijn we als partner al jaren nauw betrokken bij de Delfshaven Coöperatie. Omdat ik het belangrijk vind dat het ook op lange termijn een goede buurt blijft. Niet elke wijk heeft dat nodig, maar als dat wel het geval is, doet ERA mee.

Heldere keuzes als verbindingsmiddel

Bianca geeft aan dat ERA Contour door heel specifieke producten te bouwen, gebaseerd op echte keuzes, ze ook vaak een heel specifieke bewonersgroep aantrekken. Die vervolgens makkelijker met elkaar een community vormen. De marketing van ERA moet dit ook onderstrepen: schieten met scherp en daardoor een specifieke doelgroep interesseren, in plaats van schieten met hagel met producten voor alles en iedereen.

Heldere keuzes als verbindingsmiddel; ik vind het een interessant inzicht.

Het vraagt een passende cultuur

Ik vraag Bianca wat nodig is om Geluk en Gezondheid ook bij andere ontwikkelaars wat meer tussen de oren te krijgen. Bianca geeft aan dat dit vraagt om een hierbij passende cultuur binnen een bedrijf; van voor tot achter en van onder tot boven. Je moet het leuk vinden om je echt in mensen te verdiepen, te luisteren en er dan ook echt iets mee te doen. Het vraagt ook moed om echt te durven kiezen en dat vast te houden gedurende het hele proces tot (na) de oplevering. Daarom is zij ook altijd zo blij dat ze het zelf bedenken én maken; ontwikkelen én maken.

Bianca: “Zo maken bij ERA de conceptontwikkelaars kwalitatieve PvE’s met daarin essentiële keuzes voor de planontwikkeling. Daarnaast vinden er in het uitwerkproces constant loops plaats naar dit KPvE (Kwaliteit Programma van Eisen) om de zaken die er toe doen te bewaken. De kunst is dan natuurlijk om – wanneer dat lastig of duur wordt – toch vol te houden. Daarom moet op ieder niveau, van directie tot bouwplaats, iedereen doordrongen zijn van deze ‘zaken die er toe doen’.”

"De kunst is dan natuurlijk om - wanneer dat lastig of duur wordt – de kwalitatieve eisen toch vol te houden. Daarom moet op ieder niveau, van directie tot bouwplaats, iedereen doordrongen zijn van deze ‘zaken die er toe doen’."

BIANCA SEEKLES | DIRECTEUR ERA COUNTOUR

Kwaliteit verbeteren door slimmer denken

Wat volgens Bianca ook maar eens anders moet, is het denken dat kwaliteit altijd meer geld kost. “Vaak is gewoon luisteren en een beetje anders nadenken al voldoende om de kwaliteit te verbeteren. Dat vraagt natuurlijk wel wat echte aandacht, wat extra tijd, wat extra inzet. Maar zo ontwikkel je wel direct een buurt of gebouw waar mensen heel graag in willen wonen. Hierdoor is er dus geen rework nodig. En dat heeft weer een positief effect op de afzet, maar is niet persé kostenverhogend. Juist die aanpak maakt het werk voor mijn zo leuk.”

ERA heeft het geluk dat haar moedermaatschappij, TBI, een stichting is met bredere doelstellingen dan alleen geld verdienen. TBI heeft aandacht voor maatschappelijke waarde en de lange termijn. De keuzes die ERA en Bianca maken passen goed in het DNA van TBI.

Gebouwd Geluk

Mooi om Bianca met de voor haar kenmerkende bevlogenheid te horen praten over ons vak, over kwaliteit en over hun geloof in het belang van Geluk en Gezondheid in de gebouwde omgeving. Volgens mij hebben we aan haar een goede partner in ons streven naar meer gebouwd Geluk.