Goede buurten creëren
Het Programma van Eisen van Geluk & Gezondheid dat Juli Ontwerp met Syntrus Achmea ontwikkelde, richt zich niet alleen op een fysiek plan, maar ook op het sociaal plan. Ik ben benieuwd hoe Bianca haar rol als ontwikkelaar ziet bij het sociaal functioneren van hun plannen. Tenslotte gaat het uiteindelijk vooral om het ‘leven’ van het gebouw, niet het bouwen ervan.
Bianca: “ERA levert graag een bijdrage aan het realiseren van goede buurten, ook na de oplevering. Zo zijn we als partner al jaren nauw betrokken bij de Delfshaven Coöperatie. Omdat ik het belangrijk vind dat het ook op lange termijn een goede buurt blijft. Niet elke wijk heeft dat nodig, maar als dat wel het geval is, doet ERA mee.
Heldere keuzes als verbindingsmiddel
Bianca geeft aan dat ERA Contour door heel specifieke producten te bouwen, gebaseerd op echte keuzes, ze ook vaak een heel specifieke bewonersgroep aantrekken. Die vervolgens makkelijker met elkaar een community vormen. De marketing van ERA moet dit ook onderstrepen: schieten met scherp en daardoor een specifieke doelgroep interesseren, in plaats van schieten met hagel met producten voor alles en iedereen.
Heldere keuzes als verbindingsmiddel; ik vind het een interessant inzicht.
Het vraagt een passende cultuur
Ik vraag Bianca wat nodig is om Geluk en Gezondheid ook bij andere ontwikkelaars wat meer tussen de oren te krijgen. Bianca geeft aan dat dit vraagt om een hierbij passende cultuur binnen een bedrijf; van voor tot achter en van onder tot boven. Je moet het leuk vinden om je echt in mensen te verdiepen, te luisteren en er dan ook echt iets mee te doen. Het vraagt ook moed om echt te durven kiezen en dat vast te houden gedurende het hele proces tot (na) de oplevering. Daarom is zij ook altijd zo blij dat ze het zelf bedenken én maken; ontwikkelen én maken.
Bianca: “Zo maken bij ERA de conceptontwikkelaars kwalitatieve PvE’s met daarin essentiële keuzes voor de planontwikkeling. Daarnaast vinden er in het uitwerkproces constant loops plaats naar dit KPvE (Kwaliteit Programma van Eisen) om de zaken die er toe doen te bewaken. De kunst is dan natuurlijk om – wanneer dat lastig of duur wordt – toch vol te houden. Daarom moet op ieder niveau, van directie tot bouwplaats, iedereen doordrongen zijn van deze ‘zaken die er toe doen’.”