expert interview

Pim Interviewt: Fred Schoorl | Directeur BNA

In mijn onderzoek naar ‘de Waardecomponenten van Geluk in de Gebouwde omgeving’ interview ik mensen binnen ons vakgebied én erbuiten. Mensen met kennis over bouwen, geluk, innoveren, mensen of andere interessante topics. Deze keer: Fred Schoorl, directeur BNA en bedenker van de term 'Gebouwd Geluk'.

Fred, directeur van de BNA, introduceerde in 2013 de term ‘Gebouwd Geluk’ bij een bijeenkomst voor voorzitters en directeuren uit de bouwketen. Ook zijn inspirerende lijst boeken* over Geluk sprak mij aan.

Woensdag 4 sept 2019 spraken wij elkaar over het thema ‘Geluk in de Gebouwde omgeving’ met als doel: inzichten delen, leren van elkaars kennis, en onderzoeken hoe we elkaar kunnen versterken in het realiseren van deze visie.

‘Happy Washing’

Fred blikte terug op wat er de afgelopen 6 jaar zoal is gebeurd op dit gebied. Fred: “Mijn ervaring is dat bouwers en ontwikkelaars het belang wel erkennen, steeds vaker ook gebruiken in hun PR uitingen en op congressen, maar het (nog) moeilijk vinden om het ook echt in de praktijk toe te passen. Het lijkt soms een beetje op ‘Happy washing’.”

"Mijn ervaring is dat bouwers en ontwikkelaars het belang wel erkennen, steeds vaker ook gebruiken in hun PR uitingen en op congressen, maar het (nog) moeilijk vinden om het ook echt in de praktijk toe te passen. Het lijkt soms een beetje op ‘Happy washing’." 

Fred Schoorl | Directeur BNA

Verandering in gang zetten via beleggers

Aangezien echt verandering niet snel lijkt te lukken via de route van de bouwers en ontwikkelaars, hoe dan? Dan maar kijken hoe beleggers hierop reageren, bespraken we. En dat lijkt een betere ingang. Ik vertelde over het Geluks-PvE dat wij met Syntrus gaan opstellen voor ons gezamenlijk project Buitenhof in Delft. Fred reageerde enthousiast.

De Big Data van Geluk en Gezondheid

Fred ziet ook big data – al zitten hier tal van issues aan vast – als belangrijke/interessante input om woon,- en werkomgevingen te maken waar mensen zich echt thuis voelen en dus gelukkig zijn. Voeg daar een plek aan toe waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, dan zul je zien dat ze daardoor gelukkig wonen, beter werken, gezonder leven. Kortom, gebouwd geluk ervaren!

Een mooi begin van mijn onderzoek!

 

*Op zoek naar Geluk (literatuurtips Fred Schoorl)

  • ‘Architectuur van het Geluk’ – Alain de Botton (2006)
  • ‘Happy City: transforming our lives through urban design’ – Charles Montgomery (2013).
  • ‘The Happiness Industry: how the government and Big Business Sold us Well-Being’ – William Davies
  • ‘The Happiness Hypothesis’ – Jonathan Haidt (2006)
  • Geluk 2.0. The World Book of Happiness – Leo Bormans