Gelukkige huurders
Ik vraag Nicole: “Hoeveel weet Syntrus Achmea van wat hun huurders als gelukkig en gezond wonen ervaren?” Nicole geeft aan dat daar aan wordt gewerkt: “We willen platforms gaan bouwen om met onze huurders in contact te komen en hen via een app diensten aan te kunnen bieden. ‘Living as a Service’ dus. Daar willen we bovendien data mee gaan verzamelen over de woonervaringen van onze huurders. Nu wordt die informatie verzameld door de property managers die onze gebouwen beheren. Maar dat willen we dus meer naar ons toe gaan trekken. Om zo het contact met onze huurders te verbeteren en daarvan te leren.”
Maatschappelijk relevant
Goede buurten, goede plinten, ‘living as a service’; zo werkt Syntrus Achmea actief aan geluksgedreven vastgoed. Maar er is meer nodig om dit denken ook bij andere vastgoedpartijen op de agenda te krijgen. We hebben de overheid echt nodig om een extra pull factor te leveren. De onderwerpen lenen zich er ook toe, want ze zijn maatschappelijk uiterst relevant. Vergrijzing, verstedelijking, eenzaamheid, hoge zorgkosten: het zijn allemaal onderwerpen waar we met goed ontworpen vastgoed een positieve bijdrage aan kunnen leveren. En ondanks het feit dat er in de branche veel ambitie is om dit vorm te geven, is de extra push van de overheid als bewaker van het algemeen belang, van zachte waarden, van collectiviteit, van groot belang. Een goed begin is een flexibele bestemming voor de plinten.
Tip: haak aan op wat toch al moet gebeuren
“Het kan ook helpen om dit proces van het gaan hanteren van meer kwalitatieve criteria in de woningbouw te versnellen door deze nieuwe ambities te verbinden aan zaken die toch al moeten gebeuren” geeft Nicole aan. “Zo kan de wijkgerichte energietransitie die eraan zit te komen een mooi momentum zijn om daar ook Geluk en Gezondheids-ambities aan te verbinden. Net zo goed als dat in bestaand vastgoed de verduurzamingskeuze daar een mooi moment voor is.”
Op de politieke agenda
Een prachtig en belangrijk onderwerp, geluk en gezondheid in de gebouwde omgeving. Maar het moet ook echt politieke aandacht krijgen. Nicole en ik besluiten ons gesprek met de afspraak dat we ons gezamenlijk gaan inzetten om Geluk en Gezondheid echt op de nationale, politieke agenda te krijgen.