Niet gecategoriseerd

Symposium Building for Wellbeing | 27 juni ’24 (gratis)

Jaarlijks moeten 100.000 binnenstedelijke woningen gebouwd worden. Voor veel steden is dit aanleiding om de hoogte in te gaan. Maar hoe te zorgen dat deze hoogbouw een positieve impact heeft op de bewoners? De HvA presenteert op 27 juni de conclusies van het onderzoeksproject B4WB. Toegang is gratis

Onderzoeksproject over welbevinden in extreem dichte omgevingen’

Twee jaar geleden werd Juli gevraagd om deel te nemen aan het onderzoeksproject Building for Wellbeing (B4WB), geleid door onderzoeker Dr. Frank Suurenbroek. Building for Wellbeing onderzocht hoe straten kunnen worden ontworpen in extreem dichte omgevingen, terwijl de menselijke maat op ooghoogte behouden blijft. De centrale vraag hierbij was: Hoe creëer je met neuro-architectuur een aantrekkelijke woonomgeving in een dichtbevolkte stad? 

"Urban Densification: How can we design streetscapes on a human scale in high-density environments to promote human well-being?"

ONDERZOEK BUILDING FOR WELLBEING | HvA

Onderzoekers van het lectoraat Bouwtransformatie van de Hogeschool van Amsterdam hebben dit samen met de praktijk – Nederlandse ontwerpbureaus met expertise op het gebied van stedenbouw, architectuur en landschapsarchitectuur en hun opdrachtgevers (gemeenten, woningcorporaties en stedenbouwkundigen) – onderzocht.

Juli nam onder meer deel aan een co-researchsessie, waarin de vertaling van gemeentelijke ambities naar stedenbouwkundige regels en visualisatie/realisatie werd geanalyseerd. We zullen ook bij het symposium aanwezig zijn.

Gratis symposium

Op 27 juni 2024 vindt het symposium plaats waarop de B4WB onderzoeksgroep hun bevindingen presenteert. Ze gaan dan in op vragen als:

  • Hoe zorgen we ervoor dat we prettig hoog bouwen?
  • Hoe zorgen we met de juiste ontwerpoplossingen ervoor dat mensen zich thuis voelen in hun eigen buurt?
  • En hoe zorgen we dat de gebiedsontwikkeling positief uitpakt voor hun gezondheid?

Het symposium Building for Wellbeing is gratis toegankelijk, zodat de discussie over hoe te bouwen aan welzijn op basis van de onderzoeksresultaten, breder gevoerd kan worden.

Innovatieve verdichtingsprojecten

Het symposium biedt een unieke kans om meer te leren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van neuroarchitectuur en AI voor stedenbouw. Je wordt meegenomen langs 10 innovatieve verdichtingsprojecten in Nederland waaronder Hyde Park, Duin, Merwede, Space-S, Rijnhaven en Leidsche Rijn. Op deze plekken komen gebruikers aan het woord om te horen hoe zij als pioniers de gebieden ervaren en is de visuele beleving in kaart gebracht. Aan de hand van deze tien verdichtingsprojecten laten we zien welke visies en ontwerpprincipes in de praktijk worden toegepast om gezondheid en welzijn te bevorderen.

Ook worden de nieuwste ontwikkelingen van AI voor stedenbouw en een AI-tool voor stedenbouw die actieve plinten opspoort op basis van kenmerken gedeeld.

Details:

  • 📅 Datum: 27 juni 2024
  • 🕑 Tijd: 14:00-17:00 uur (inloop vanaf 13:45 uur), met aansluitend een borrel op locatie
  • 📍 Locatie: Jakoba Mulderhuis, Rhijnspoorplein 2, Amsterdam (13e verdieping)

Voor meer informatie en het reserveren van je plek, klik hier!