Het Programma van Eisen voor Geluk & Gezondheid is een rijkgevulde en handige tool die helpt om het ontwikkelen van geluksgedreven vastgoed handen en voeten te geven. Het werkt overzichtelijk en snel, is inspirerend en gebaseerd op veel kennis.
Janssen de Jong projectontwikkeling vroeg Juli Advies een tijd geleden om een versie van dit ‘PvE voor G&G’ te maken, speciaal passend bij hun denkwijze en doelen. Het onderzoek dat ze door het Louis Bolk Instituut hadden laten doen, moest hierbij geïntegreerd worden.
Recent kregen we het verzoek om voor hun ontwikkelaars en projectmanagers in hun drie regio’s een workshop te geven, waarbij de deelnemers mee zouden worden genomen in het denken vanuit geluk & gezondheid, het toepassen van het Programma van Eisen en concrete handvatten krijgen om dit in hun dagelijkse praktijk toe te passen.
Programma van Mogelijkheden
Het Programma van Eisen doopten we recentelijk om tot Programma van Mogelijkheden. Het is een document met tientallen mogelijke ontwerpingrepen die bijdragen aan meer geluk en gezondheid. Door te selecteren op omgeving/gebouw, bestaand/nieuw, appartement/woonhuis kan al een voorselectie worden gemaakt, waarna met de opdrachtgever samen keuzes worden gemaakt waar een specifiek project aan moet gaan voldoen op het gebied van geluk- en gezondsheidbevorderende ontwerpaspecten. Per project levert dat een eigen Programma van Eisen voor geluk & gezondheid op.
Omgevingspsychologie
Op 3 april gaf Pim aan Team West van Janssen de Jong Projectontwikkeling de eerste workshop om hen te leren meer in dit gedachtegoed te denken en toe te gaan passen. De inleiding begon met een verhaal van Joren van Dijk, de omgevingspsycholoog met wie Juli regelmatig samenwerkt. Hij vertelde over wat omgevingspsychologie precies inhoudt en waarom het zo belangrijk is dit meer mee te nemen bij vastgoedontwikkeling. Vervolgens nam Pim de 15 deelnemers mee in het ontstaan en de kracht van het Programma van Mogelijkheden voor Geluk & Gezondheid.
Levendige discussies
Het kennisdeel van de workshop werd afgewisseld met Mentimeter vragen, die levendige discussies en verdieping opleverden. Tijdens het tweede workshopdeel gingen deelnemers in groepjes uiteen met de geleerde kennis aan de slag te gaan en het echt in de vingers te krijgen, aan de hand van twee voorbeeldprojecten uit de eigen regio, met enthousiaste reacties als resultaat.
Inmiddels heeft ook de tweede workshop plaatsgevonden, aan de hand van andere voorbeeldprojecten. Op naar de derde.